dilluns, 5 de maig del 2014

IMPORTÀNCIA DE LA CUINA EN L'ESPIRITUALITAT


No és aquest un tema gens habitual en mi, però he sentit també que hi podia posar una culleradeta de com he arribat a comprendre la importància de "com es cuina" i òbviament dels aliments que es fan servir, encara que d'això darrer ja hi ha molts "blogs" i "webs" que magníficament ho expliquen i donen les seves receptes saludables.  Per la meva banda em centraré més en com enfocar la cuina des de la perspectiva ioga-espìritual, de la preparació dels aliments que, posteriorment, seran posats a taula. 
Primerament, dins la meditació "raja ioga" i em consta que també en altres sistemes de meditació, la dieta que hom segueix és vegetariana.
Puntualitzat això, diré que tota la alimentació que es manipula en les cuines, s'impregna sempre de les vibracions dels propis cuiners i personal que s'hi mou, i que, aquests aliments "totalment impregnats" van a parar als seus receptors que se'ls mengen sense imaginar aquesta càrrega d'emanacions diverses (positives, mediocres o directament negatives) que ingerint-los, passen a formar part de les seves pròpies sensacions i emocions.  D'aquí ve que el malestar, la desgana, el mal humor, els diàlegs grollers i poc respectuosos, etc., de la cuina d'un restaurant després impregnaran els plats que la clientela es menjarà alegrement. És clar que si les vibracions son "benèfiques: de respecte, de netedat, de calma i silenci,  d'un estat de consciència equilibrat, els aliments, també s'impregnaran, però en aquest cas el que transmetran serà el positiu d'aquestes vibracions. 

                                                                                 

Ja fa uns quants anys que ho he pogut experimentar en mi mateix, practicant a tots nivells una cuina més conscient, tant en l'elaboració com en la ingesta.  També a un nivell més ampli , en alguns retirs espirituals en que he participat, on he pogut constatar com son de diferents els aliments, els plats cuinats, quan han estat elaborats en meditació i silenci, amb amor i bon ioga, per ioguis cuiners de gran experiència.  Tothom però, sense ser cap expert, pot fer la prova de cercar la diferència entre una menja cuinada amb soroll, malestar i poca atenció, amb una d'elaborada amb amor, silenci i meditació. Veureu com el tast final és radicalment diferent de l'una manera o de l'altre, així com els efectes nutricionals en el propi cos.
L'aliment del cos físic és fonamental, i més enllà de l'exquisit però també elemental gust per "menjar be" (que sovint no va d'acord amb el "més saludable"), hom ha creat dites que s'acosten molt a la realitat, com per exemple: "som el que mengem", que no és pas errònia i te molt a veure amb allò que mengem i amb el que ens nodrim. 

                                                                                   

Per exemple les carns d'animal sacrificat, estan plenament impregnades i embegudes magnèticament del sofriment, l'angoixa i el dolor que ha patit aquell animal en el procés que l'ha conduit fins a la mort. Aquí succeeix el mateix que s'ha dit abans: aquestes carns quan arriben a estar en un plat sortit de cuina, no han perdut aquesta impregnació, i moltes persones, ignorants d'aquest fet, ingereixen aquesta menja donant entrada al propi cos, d'aquestes impregnacions gents positives,  i potser a través d'un plat "favorit".
Tornats al punt de vista espiritual, que és el que ens ocupa principalment, des de la pràctica de la meditació la carn com el peix estan plenament descartats de la dieta, car son un obstacle per la meditació, doncs enterboleixen la ment, degut a les toxines que conté -sobretot la carn-, i des de la ètica espiritual hi ha el respecte a tot el regne animal  i a la seva vida en plena llibertat sense haver de ser sacrificat pel sosteniment humà. 
Des de la perspectiva raja ioga hom dona una gran importància a com  s'elabora la cuina vegetariana, tant per nodrir-nos correctament, com per tenir el cos físic a punt per una bona pràctica iogui amb una ment ben esbargida per entrar a la calma i el silenci. 

                                                                                   

 Per això la cuina te de ser considerada com un "santuari íntim", sempre neta i disposada, i fins i tot perfumada.  Quan hom prepara el menjar, no li han de "volar" els pensaments vers altres temes, sinó que te d' estar present en l'ara i aquí per tot allò que cal fer.   Cada fruit de la terra, és per ser agraït a la Font Divina, així com els aliments que ens permetran de nodrir-nos per tenir el cos en el manteniment saludable precís i en condicions.  No oblidem que el cos físic és el vehicle que pilota l'ànima en el seu viatge pel món físic. Per tant, jo l'ànima, situo el meu vehicle físic en les millors condicions, per tal que pensi i actuï, d'acord a la meva consciència d'ànima. 
És preferible que a la cuina hi hagi silenci, joia interior, agraïment i, concentració en el que s'està fent, i sempre des d'una perspectiva d' amor i puresa.    La diferència en no practicar res de tot això i practicar-ho és abissal. 
No vull acabar aquesta entrada d'avui sense recomanar-vos una de les millors -per mi molt especial-, pàgina de cuina conscient i espiritual:    "EL RINCÓN DEL TENZO" d'en Sergi Hogaku    http://elrincondeltenzo.blogspot.com.es/2014/05/que-estamos-dando-nuestros-hijos.html 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada